Home
Home
Menu
Schokland © Pieter Bosch Fotografie

Winnaars Flevopenningen 2017

flevopennings3.jpg Tijdens het zeer druk bezochte Ondernemersgala van de Flevopenningen dat op vrijdag 19 mei bij Balk Shipyard op Urk werd gehouden, zijn de vier winnaars van de Flevopenningen bekend gemaakt. De winnaars zijn: Bio Brass uit Zeewolde (Flevopenning Toponderneming) , Magnatech International uit Dronten (Flevopenning I nnovatie), KFC Lelystad uit Lelystad (Flevopenning Participatie) en Van Duijnen Horeca Service B.V. Samantha Voorneveld (Windesheim Flevopenning Comakership).  Maar liefst 560 ondernemers en bestuurders waren er getuigen van dat de prestigieuze Flevopenningen werden uitgereikt door en Flevolands gedeputeerde Economische Zaken Jan-Nico Appelman (Toponderneming), Martin van den Hemel, Regiodirecteur ING Advies Zakelijk Noord (Innovatie), Froukje de Jonge, wethouder van de gemeente Almere (Participatie) en Elly van Wageningen, wethouder van de gemeente Lelystad (Comakership).

Het Flevopenningen Ondernemersgala wordt sinds 2004 georganiseerd is daarmee de langstlopende georganiseerde ondernemersactiviteit in Flevoland. De uitreiking van de Flevopenningen is inmiddels een jaarlijks terugkerende Flevolandse traditie. De partners van het Flevopenningen Ondernemersgala 2017 zijn: Provincie Flevoland, Windesheim Flevoland, Flevoland Werkt!, Gemeente Urk en VNO-NCW Midden. Zij stonden 19 mei op Urk borg voor een zeer geslaagd evenement dat werd gepresenteerd door TV-presentatrice Anita Witzier.

Zes excellente ondernemingen
Dit jaar waren er zes ondernemingen door hun bedrijfskring of gemeente genomineerd voor de Flevopenning Toponderneming. Ieder genomineerd bedrijf is onlangs bezocht door de hoofdjury die bestaat uit: gedeputeerde Jan-Nico Appelman – voorzitter; Erwin Baens – ING Rayondirecteur Advies Zakelijk, Groot-Amsterdam en Flevoland; Hajé de Jager – voorzitter VNO-NCW Flevoland – algemeen directeur Hajé Hotels & Restaurants; Ineke Mastenbroek – directeur Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland; Fokke Geert Hoekstra MBA – Entrepreneur en voormalig Rabobank directeur. De zes genomineerden voor de Flevopenning Toponderneming 2017 waren: te ondernemers waren: MDV Beheer (Urk), MCM (Marknesse), Schaap Holland (Biddinghuizen), Loading Systems (Lelystad, Dimensio (Almere) en Bio Brass (Zeewolde).

De jury had het net als voorgaande jaren ook nu niet makkelijk omdat de aard van de ondernemingen uiteenliep en daardoor moeilijk met elkaar vergelijkbaar waren. Doorslaggevend zijn dan de inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en excellent ondernemerschap in termen van duurzaamheid, continuïteit en vernieuwing. De keuze van de jury viel uiteindelijk op Bio Brass uit Zeewolde omdat zoals Jan-Nico Appelman het uitdrukte: Biobrass is een stevig bedrijf dat de laatste jaren sterk groeit op de nationale en internationale markt. Ze zijn is innovatief in productontwikkeling. Bovenal hebben zij, uniek voor de sector, de afhankelijkheid van hun grootste klanten omgezet in partnerschappen.

Innovatie
In de categorie Innovatie waren ook dit jaar weer drie opvallende bedrijven genomineerd. Ook in deze categorie was MDV genomineerd, nu niet wegens excellent ondernemerschap maar vanwege de grote innovatieve inspanning die er is verricht bij de ontwikkeling van het futuristische visserschip MDV-1. Ook van Urks was de tweede genomineerde Skrepr, dat onderdeel is van Digital Natives BV. Skrepr heeft een uniek softwarepakket ontwikkeld voor situaties waarin meer vraag is dan aanbod. Het Loting en Matching Systeem (LMS) dat wordt gebruikt door o.a. de gemeente Amsterdam.

Winnaar van de Flevopenning Innovatie werd familiebedrijf Magnatech uit Dronten, dat onlangs een innovatieve fabricagemethode heeft geïntroduceerd waarbij wordt gewerkt met geautomatiseerde systemen die gemakkelijk te bedienen zijn, zelfs door niet opgeleide en daarom vaak werkloze arbeidskrachten. Zo creëert Magnatech werkgelegenheid voor economisch kwetsbare groepen. De vakjury bestaande Ineke Mastenbroek – directeur Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (voorzitter); Arnold Vaandrager – directeur/dga Vabo Composites; Klaas-Jelle Koffeman – Capt. en Gezinus Knijp – Adviseur Zakelijk Flevoland ING – koos uiteindelijk voor Magnatech
International uit Dronten omdat zo zei Martin van den Hemel: “De winnaar creëert met haar op mens en duurzaamheid gerichte werkwijze meerwaarde voor haar klanten, ook in projecten in Oost Europa, Afrika en het Midden Oosten waar vaak onder moeilijke omstandigheden wordt gewerkt. De winnaar heeft recent een octrooi ontvangen.

Participatie
Dit jaar werd voor de tweede keer de Flevopenning Participatie uitgereikt. Dat is de onderscheiding voor het maatschappelijk betrokken Flevolandse bedrijf dat zich het afgelopen jaar het meest onderscheiden heeft in het kader van de Participatiewet en de banenafspraak. Meer banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is het doel van de banenafspraak tussen de sociale partners en het kabinet. De ambitie is om in tien jaar 125.000 extra banen realiseren in Nederland. Voor Flevoland betekent dit 644 extra banen in 2017, waarvan 412 banen bij het bedrijfsleven en 232 bij de overheid. Zes bedrijven waren door hun gemeente voorgedragen, het waren: Stichting Thuiszorg De Versterking (Almere), Recreatieboerderij De Sternhof (Zeewolde); Restaurant KFC (Lelystad), Zuidberg Frontline Systems (Ens), AB Tuinstyling (Urk) en Vereecken Fruit (Dronten). De jury bestaande uit wethouders uit de deelnemende gemeenten, en vertegenwoordigers van VNO-NCW, UWV en de vakverenigingen FNV en CN V, trok heeft alle genomineerde tijdens een ééndaagse jurytour bezocht en kwam tot het besluit dat de Participatiepenning 2017 dit jaar gaat naar KFC Lelystad. De jury koos voor KFC Lelystad wegens de geleverde excellente prestaties dit jaar naar het Lelystadse Restaurant KFC gaat.

Verantwoordelijk voor de succesvolle Lelystadse KFC-vestiging is franchisepartner Johan Tijink. De gedreven ondernemer toonde zich zeer verheugd met de beloning voor zijn inzet. Johan Tijink is ervan overtuigd dat het belangrijk is om als onderneming maatschappelijk betrokken te zijn. Hij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om leren en werken te combineren. Daardoor kan iedereen het beste uit zichzelf halen, het verschil maken en plezier hebben. Tijink’s levensmotto is “geloof in mensen, zonder uitzondering”. Daarmee draagt hij actief bij aan de inclusieve arbeidsmarkt, waarin plek is voor iedereen.

Windesheim Flevopenning Comakership
Tijdens het Ondernemersgala werden ook de genomineerde studenten van Hogeschool Windesheim Flevoland in het zonnetje gezet. Het was voor de vierde keer dat de Flevopenningen voor het succesvolste comakership werden uitgereikt. Een comakership is een opdracht op hbo-niveau die studenten zelf werven, uitvoeren of opleveren bij een bedrijf of (overheids)instelling. Het is dé manier voor studenten om door het intensieve contact met het werkveld een goede aansluiting op de arbeidsmarkt te krijgen. De genomineerde Comakerships bestonden uit twee studentengroepen (Justin Lorent, Matthijs Venema en Barry Straub met hun Comakership De Flevolandse Zaak, en Maro Lange en Nick Rots met hun Comakership de Spiral Tower) en Samantha Voorneveld met haar Comakership bij horecagroothandel Van Duynen. De Windesheim jury beoordeelde de drie genomineerden aan de gestelde criteria: de opdracht moet uitblinken op het gebied van ondernemerschap, innovatie en/of duurzaamheid.

De jury wees comakership Tapautomatisering bij Van Duijnen Horeca Service BV aan als winnaar omdat: “Het Comakership Tapautomatisering bij Van Duijnen Horeca Service B.V. heeft een kwalitatief sterk product opgeleverd, dankzij solide toegepast onderzoek. Samantha Voorneveld heeft bij de uitwerking van haar idee innovatiekracht en ondernemerschap getoond. Door verspilling tegen te gaan, wist zij ook een bijdrage te leveren aan het thema duurzaamheid. Haar pitch stond als een huis en last but not least: het resultaat is van grote meerwaarde voor het bedrijf.”

Terug naar overzicht

Delen: