Home
Home
Menu
Schokland © Pieter Bosch Fotografie

Nieuwe cooperatie voor moestuinieren op akkerbouwschaal

KRAGGENBURG, 20170424 -- Waarom smaakt een wortel uit eigen tuin lekkerder dan die uit de winkel? In Kraggenburg (Noordoostpolder) gaat kunstenaar Alexander Geijzendorffer een bijzonder experiment uitvoeren. Op een smalle strook akker gaat hij wortels en bietjes verbouwen zoals in de stadstuin of balkon, maar dan op grote schaal. Door 150 leden mee te laten denken met de overwegingen van de boer en andersom, wil hij agrariër en consument meer inzicht geven in hun overeenkomsten en verschillen.
 
 
Het perceel zit met 600 vierkante meter tussen boerenbedrijf en balkontuin in. De mogelijkheden wijken daarmee af van zowel tuin als akker en dat vraagt om aangepaste technieken. Hetzelfde geldt voor de manier van kweken. In de stad doen veel tuinders het ‘zoveel mogelijk’ biologisch, terwijl bij de boeren geen officiële tussenvorm van biologisch en regulier bestaat. Tegelijkertijd krijgen de planten straks persoonlijke aandacht die ze op het land normaal gesproken niet krijgen, zoals een vrolijk stukje klassieke muziek op de zondagochtend.
 
Voor dit project werkt Geijzendorffer daarom nauw samen met verschillende soorten boeren en volkstuinders en schakelt hij oude, nieuwe en speciaal gemaakte landbouwwerktuigen in. Deze maand wordt het perceel voorbereid door er ruggen in te trekken met de tractor, maar ook gaat er meer dan 100kg koffiedik op uit zijn woonplaats Rotterdam.
 
Geijzendorffer hoopt in april en mei 150 leden te werven voor de Agrarische Balkontuin Coöperatie uit de Noordoostpolder, Almere en Rotterdam. Zij mogen mee praten over de beste verzorging van de planten. "Ik denk dat planten in een moestuin lekker worden door de persoonlijke betrokkenheid van de eigenaar. Misschien zijn ze echt lekkerder, maar in ieder geval proef je bewuster." U kunt zich tot 27 mei als lid aanmelden voor de opbrengst van één meter land op www.cateringa.nl/abc. Naar verwachting levert dit 10, maar mischien ook 30kg op.
 
Het zaaien vindt plaats tijdens een gratis kunstmanifestatie van stichting Herbergen, waar zowel leden als niet-leden van harte welkom zijn.
 
Details:
+ deelname €20 pp voor de opbrengst van één meter grond aanmelden tot 27
+ mei zaaidag 27 mei op Hertenweg 22, Kraggenburg oogsten in oktober
 
 

Terug naar overzicht

Delen: