Home
Home
Menu
Schokland © Pieter Bosch Fotografie

Eerste zwembad in Nederland gasloos verwarmd op Urk

riothermie.jpg URK, 20170215 -- Zwembad ‘t Bun op Urk is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd met onder andere warmte uit het rioolwater. Dinsdag 14 februari 2017 is de riothermie-installatie voor het zwembad officieel en live gestart door Roos van den IJssel, jeugdbestuurder Waterschap Zuiderzeeland, Lida Schelwald-van der Kley, heemraad Waterschap Zuiderzeeland en wethouder Geert Post, gemeente Urk. De start van het systeem bij het gemaal aan het Noorderzand op Urk was live op facebook te volgen.
  Riothermie 
Bij Riothermie wordt warmte uit afvalwater gehaald. In een ruimte rond de leidingen wordt de warmte opgevangen en gebruikt voor verwarming van het zwembad. De warmte die over is wordt opgeslagen in de grond en gebruikt op momenten dat meer water nodig is. Zo wordt het hele zwembad duurzaam verwarmd en de warmte bespaard van zo’n 40-45 huishoudens per jaar.
 
Gebundelde krachten 
De gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland, STOWA, Stichting Rioned, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw werkten samen bij de realisatie van de innovatieve en duurzame riothermie-installatie. Na de start van het systeem organiseerden de deelnemende partijen een symposium over riothermie. Daarin werd via workshops dieper ingegaan op het verhaal achter de totstandkoming van de riothermie-installatie. Zowel vanuit de techniek als de processen werd de casus Urk in het algemeen - en gasloos verwarmen via riothermie in het bijzonder – behandeld. Na de workshops werden de deelnemers rondgeleid via het gemaal Noorderzand naar het aardwarmtesysteem en de machinekamer bij het zwembad. Op deze manier werd ter plaatse een uitleg gegeven op de techniek.
 

Terug naar overzicht

Delen: